1 2


Nyugdíjbiztosítás 2017 – évi 20 % ADÓVISSZATÉRÍTÉS!

 


2014. január 1-jével az öngondoskodás élénkítése érdekében a nyugdíjcélú életbiztosítási termékeket az Állam 20% (maximum évi 130.000 Ft) adó visszatérítéssel teszi még kedvezőbbé.

De mit is jelent ez valójában?

Az alábbiakban minden fontos információt megtalál azzal kapcsolatban, hogy milyen feltételek megléte esetén veheti igénybe az adókedvezményt, hogyan juthat majd hozzá megtakarításához, mire ügyeljen mindenképp, ha szerződést köt; de abban is segítséget kaphat, hogy személy szerint Önnek melyik biztosító(k) mely terméke(i)t érdemes választania, hogy lehető legtöbbet hozza ki havonta félretett forintjaiból! Nagyon fontos, hogy elejétől a végéig elolvassa az alábbi összefoglalót, hisz ezekkel az információkkal minden pénzügyileg tudatos, a jövőjére gondoló állampolgárnak tisztában kell lennie!

Mit jelent a nyugdíjbiztosítás és miben különbözik az életbiztosítástól?

A nyugdíjbiztosítás (vagy más néven nyugdíjcélú életbiztosítás) az életbiztosítási termékek egy speciális fajtája. Olyan megtakarítási program, amelynek célja, hogy az állami nyugdíjtól függetlenül is biztosítsa a gondtalan nyugdíjas éveket, az aktív évek alatt összegyűjtött kisebb összegekből és azok – a hosszú táv és a
kamatos kamat miatt – jelentős hozamaiból.
A nyugdíjbiztosítások majdnem minden tulajdonságukat tekintve (kamatadó mentesség, rugalmasan választható befektetési portfólió, biztosítási védelem, örökölhetőség, stb.) gyakorlatilag azonosak a modern életbiztosítási módozatokkal, sőt, sok esetben csupán egy záradék révén tér el az adott biztosító “sima” életbiztosítási változatától. Valódi eltérés csupán az adó visszatérítés lehetőségében (hisz az csak nyugdíjbiztosításra jár!) és a valamivel kötöttebb hozzáférhetőségben testesül meg.

Mekkora mértékű adó visszatérítés vehető igénybe és hogyan kapom meg?

A nyugdíjbiztosítási szerződésekre az évente félretett összeg 20%-a, de maximum évi 130.000 Ft igényelhető vissza, minden évben. A visszatérített összeget közvetlenül a szerződésre kerül könyvelésre és megtakarítását gyarapítja.
Ha Ön például nyugdíjbiztosításába havonta 25.000 Ft-ot tesz félre (vagyis évente 300.000 Ft-ot), akkor a hozamokon felül a következő év elején kifizetett adójából még további 300.000 x 0,2 vagyis +60.000 Ft visszatérítést írnak jóvá megtakarításán. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy bár az Ön befizetése évente csak
300.000 Ft, vagyona úgy gyarapszik, mintha évente 360.000 Ft-ot tenne félre.
Könnyen kiszámolható, hogy a maximális adó visszatérítést éves 130.000 / 0,2 = 650.000 Ft, vagyis havi 54.167 Ft félretétele esetén kaphatja meg. Így ennél nagyobb szerződést már nem; csak ekkorát vagy ennél kisebbet érdemes kötnie.

Mégis mennyit jelent, hogy kapok-e adó visszatérítést a megtakarításomra?

Röviden: sokat. Bővebben: nagyon sokat!

Még bővebben:
Tegyük fel, hogy Ön 45 éves korában kezd el félretenni nyugdíjas éveire, hogy 65 éves korában visszavonulhasson. Ezért minden hónapban 20 éven keresztül 20.000 Ft-ot tesz félre nyugdíjas évei biztonsága érdekében, és a hosszú távnak köszönhetően mondjuk évente átlagosan nettó 6%-os, kamatadó mentes hozamra számíthat. Befizetéseit a tartam alatt nem növeli, és pénzt sem von ki.
Amennyiben nem vesz igénybe adó visszatérítést (“sima” életbiztosítás): a 20. év végén 9.287.022 Ft-ot tud kivenni.
Amennyiben adó visszatérítést is igénybe vesz (nyugdíjbiztosítás): a 20. év végén 11.144.426 Ft-ot tud kivenni.
Vagyis ugyanolyan hozamok mellett, csak az adó visszatérítésnek (és hozamainak) köszönhetően 1.857.404 Ft több pénzt tud összegyűjteni nyugdíjbiztosításban, mint “sima” életbiztosításban.

Mely szerződésekre jár adó visszatérítés és melyekre nem?

A nemrégiben elfogadott törvény előírása szerint adó visszatérítés csak és kizárólag olyan nyugdíjbiztosításnak minősülő életbiztosításra igényelhető, amelyet 2014. január 1-jét követően kötöttek. Ez azt jelenti, hogy a korábban kötött, régebbi életbiztosításokat a törvény egyértelműen kizárja, azokra sem most, sem a jövőben nem jár.
Ahhoz, hogy kihasználhassa az adó visszatérítést, egy olyan, teljesen új szerződés kötése szükséges, amely a törvény szerint is nyugdíjbiztosításnak minősül, és ez által a “sima” életbiztosítástól eltérő hozzáférhetőséggel bír. (Természetesen az óriási választék miatt egyáltalán nem mindegy, végül melyik biztosító melyik módozata
mellett dönt!)

Mikor és milyen módon férhet hozzá pénzéhez?

Alapesetben a nyugdíjbiztosítás a következő három esemény BÁRMELYIKÉNEK bekövetkeztekor azonnal hozzáférhetővé válik:
– nyugdíjba vonulás, vagy
– 65 éves kor elérése, vagy
– 40%-os rokkantság megállapítása

Az összeg felvételének módjára alapesetben nincs megkötés, vagyis akár egy összegben, akár havi járadékos formában kiveheti összegyűjtött vagyonát.
Fontos tudnia, hogy amennyiben Ön valamilyen nem várt okból a fenti ese ények valamelyikének bekövetkezte előtt akar pénzt kivonni a megtakarításból, akkor ezt egy “sima” életbiztosításhoz hasonlóan a 10. év után általában meg tudja tenni, de ebben az esetben az igénybe vett adókedvezmény összegét a kiutalás előtt le fogják vonni a teljes egyenlegből.

Mi történik, ha emelik a nyugdíjkorhatárt? Csak később férhetek hozzá a megtakarításomhoz?

NEM. Sok nyugdíj előtakarékossági formával (pl. NYESZ) ellentétben, a nyugdíjbiztosítás esetében Ön nyugdíjba vonulásakor, de legkésőbb a 65 éves kor (a KÖTÉSKOR érvényes nyugdíjkorhatár) elérésekor garantáltan,megkötések nélkül felhasználhatja összegyűjtött megtakarítását. Így bárhogy is változtatnak a menet közben a nyugdíjkorhatáron, az Ön szerződését az nem fogja érinteni.

Mit történik, ha időlegesen nem tudom fizetni a nyugdíjbiztosításomat?

Ahogy a modern életbiztosítások, úgy az ezekre épülő nyugdíjbiztosítások is rendkívül rugalmasak ezen a téren. Az első 2 vagy 3 év eltelte után, a legtöbb módozatban Önnek lehetősége van a program határozott vagy határozatlan tartamú felfüggesztésére is. A felfüggesztés az hozzáférési életkort sem módosítja, és adóvisszatérítés-visszafizetési kötelezettséggel sem jár, így Önnek hátránya ebből szerencsére nem származhat.

Melyik biztosítót válasszam? Hogyan tudok nyugdíjbiztosítást kötni?

Amennyi ember, annyi különböző igény, elvárás.
A nyugdíjbiztosítások (az életbiztosításokkal együtt) rendkívül összetett termékek, ahol számtalan szempontot kell kielemezni és figyelembe venni ahhoz, hogy megfontoltan és helyesen tudjunk választani. A hosszú megtakarítási időszak miatt egyáltalán nem mindegy ely biztosítótársaság mely módozatát választjuk, hisz idő közben nem lehet majd csak úgy “váltogatni”. Mivel ilyen időtávon, egy elhibázott döntés súlyos százezrekbe kerülhet, a megfelelő választás viszont rengeteg plusz pénz jelenthet Önnek és családjának, így célszerű azt profikra bízni.

Ahhoz, hogy megtudja, személy szerint az Ön számára melyik a legmegfelelőbb nyugdíjbiztosítási módozat a piacon, kérje tanácsadóink segítségét; akik egy személyes találkozó keretében teljesen díjtalanul segítenek Önnek ebben, és bármilyen egyéb pénzügyi kérdésben!

Jelentkezzen díjtalan tanácsadásunkra, ahol az összes jelentős biztosítótársaság ajánlata közül választjuk ki Önnek a legjobbat!